Vrouwen en economische zelfstandigheid

Anno 2018 zijn jonge vrouwen economisch nog steeds minder zelfstandig dan mannen van dezelfde leeftijd.
Nederland scoort hier hoog! Wat te doen?

Zo, precies een maand voor de internationale vrouwendag, komt mij een onderzoek/artikel onder ogen waar ik eigenlijk best weer van schrik. Tweeledig, enerzijds dat de feiten zijn zoals ze zijn en anderzijds dat er blijkbaar door het individu ook niet verder wordt gekeken wat voor andere mogelijkheden er zijn naast een loondienst verband.
Uit onderzoekcijfers van het SCP (Sociaal & Cultureel Planbureau) blijkt dat veel vrouwen bij de start van hun carrière al direct in parttimebanen terecht komen en hierdoor ook minder verdienen.
Van de 18 tot 35-jarige vrouwen werkt 63% minder dan 35 uur per week. Hiervan werkt de helft van de vrouwen tot 25 jaar deeltijd terwijl ze wel graag meer uren willen werken. Nergens anders in Europa werken jonge vrouwen zo weinig uren. Gemiddeld aantal uren dat vrouwen werken (18-35jr) is 29 uur per week ten opzichte van mannen van die leeftijd 37 uur per week is nergens zo groot verschil als in Nederland.
Gevolg is dat door het lage aantal uren, wat vaak niet vrijwillig is, het loon ook lager ligt waardoor jonge vrouwen minder vaak economisch zelfstandig zijn dan mannen in die leeftijd. In de categorie 30 – 35 jaar is dit verschil het grootst, slechts 67% van de vrouwen is economisch zelfstandig tegenover 82% van de mannen.
Oorzaak zo verteld Joop Schippers (hoogleraar arbeidseconomie) is de hoge jongerenwerkloosheid van de afgelopen periode waardoor je, als je net afgestudeerd bent, wellicht kiest voor een baan met aantal uren en inkomen wat niet helemaal is wat je zoekt, maar beter is dan niets om van daaruit verder te kijken.
Dan komt de vraag waarom lukt het mannen dan wel om later meer uren te gaan werken? Dat heeft met de beroepskeuze te maken. Zorg en bijvoorbeeld onderwijs zijn al langere tijd sectoren waar deeltijd heel normaal is geworden. Vrouwen met kinderen willen vaak parttime werken, als er dan een baan vrijkomt is dit vaak al zo ingericht dat dit een parttimebaan is en zo wordt deze dan nu door een jongere (meestal vrouw) opnieuw ingevuld. En zo blijft het systeem in stand.

Tenzij……… we wegstappen van dit systeem en gaan kijken naar andere mogelijkheden dan de “parttime-niet geheel vrijwillig gekozen- loondienst-baan”
Juist de vrouwelijke Young-Professional zou, eventueel naast haar (parttime)baan, kunnen kiezen voor een vorm van zelfstandig ondernemen, freelance haar kwaliteiten kunnen aanbieden of in samenwerkingsverbanden met andere ondernemers kunnen kijken hoe zij haar economische zelfstandigheid kan opkrikken.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.