Biohacking: het wat, waarom en hoe.

Biohacking: het wat, waarom en hoe. Als je het begrijpt, weet je dat het een positief woord is, en dat je geweldige resultaten kunt bereiken.
 

Biohacking is een term die je misschien wel eens hebt gehoord. Ik had er wel eens van gehoord in de zin van mensen die door middel van protheses weer kunnen functioneren. Zoals blade runners. Deze hardlopers kunnen met hun aanpassingen vaak sneller lopen dan menig gewoon hardloper.
Verder had ik me er nog nooit in verdiept tot vorig jaar, toen mij duidelijk werd dat het veel breder is dan ik dacht. Dat er “Biohacking Congressen” zijn etc. Ik ben er over gaan lezen en hier dus nu mijn blog over het wat, waarom en hoe jij er je voordeel mee kunt doen.

Wat is Biohacking?

De kunst om de technologie te gebruiken om zowel aan de binnenkant als buitenkant het lichaam te veranderen, te verbeteren en te herstellen, zodat je meer controle kunt hebt over wat je je lichaam wilt laten doen.   Moet zijn kunt hebben of hebt

Het woord Biohacking roept niet altijd een positieve associatie op. Maar als we de vergelijking maken met computerhackers, waar het negatieve gevoel overigens vaak vandaan komt, begrijpen we beter wat Biohacking inhoudt.
Een computerhacker heeft er zijn werk van gemaakt om tot op de bodem uit te zoeken hoe een computer werkt en heeft daar ook echt verstand van. Met die kennis kunnen ze in het ingewikkelde systeem van de computer komen. Om vervolgens het systeem van die computer over te nemen en te beïnvloeden en in plaats van jij, als gebruiker, is er nu iemand anders die controle heeft over de computer. En heel plat gezegd is dat ook wat Biohacking is, de controle overnemen van je lichaam en er voor zorgen dat het kan doen wat jij graag wilt.

Net als bij de computer is het dus van belang dat je jouw systeem, je lichaam, kent.
Hoe is het met je gezondheid: Gewicht, hartslag, bloeddruk, slaapkwaliteit etc. etc. Eén ding weten we allemaal zeker, we verouderen. Het helder hebben van je gezondheid maakt dat je vervolgens dingen kunt veranderen om je leefstijl te verbeteren. Heel simpel, je zorgt voor een ander matras om beter te slapen, je voorkomt overgewicht door andere eetgewoontes etc. Je neemt als het ware het systeem over en zo hack je je eigen lichaam. Dit is Biohacking op een eigen en persoonlijk niveau.

Maar het gaat nog veel verder. Inmiddels worden er chips bij mensen geïmplanteerd, gebruiken tal van mensen een pacemaker en kan zelfs het DNA van mensen al gehackt worden. Bijzondere stromingen die binnen het Biohacking ‘Transhumanisme’ wordt genoemd. Een maatschappelijk vraagstuk ook, waar gaat dat allemaal toe leiden? “Big-brother” is watching you! Als via apps in de gaten gehouden kan worden hoe of het met je gaat, kun je daar ook consequenties aan hangen. Denk aan zorgverzekeraars: ·Meneer, wij hadden u geadviseerd min 30 minuten per dag te bewegen en wij kunnen zien dat dat niet gebeurd, dan zijn wij genoodzaakt om u premie te verhogen? Wartaal of misschien toch toekomst? Belangrijk om je hiervan bewust te zijn maar dat is niet de reden waarom ik deze blog schrijf.


Ik denk namelijk dat we ons lichaam en ons leven, zelf kunnen optimaliseren met eenvoudige “hacks”, simpele aanpassingen met mooie en grote verbeteringen. Het positieve van Biohacking implementeren in je dagelijkse leven.

Dan komt dus de vraag; Waarom Biohacking? En het antwoord is simpel; Zo optimaal mogelijk willen leven en daar kan Biohacking bij helpen.

We zijn ver van de natuur weg gedreven. Als ik in mijn tuin op mijn blote voeten door het gras loop en even van de zon geniet. Nee, niet een dag in de zon lig, maar even het licht en de warmte voel, merk ik de energie weer helemaal terugkomen. Even aarden in het gras. Op blote voeten lopen en even voelen. Wist je dat in dat kader het dragen van barefoot schoenen Biohacking is?
Na het douchen dan toch maar even de koude kraan erover, want uit diverse onderzoeken is gebleken dat het koude-hitte protocol erg goed voor je lichaam is.

Heb je wel eens van mitochondria gehoord? Simpel gezegd zijn dit de energiecentrales van je cellen. In de mitochondria vindt energiesynthese plaats en wordt de cellulaire stofwisseling geregeld. Het is dus begrijpelijk dat het goed functioneren van de mitochondria belangrijk is voor je gezondheid. Computers, telefoons, etc. geven stralingen af en deze belemmeren o.a. de werking van onze mitochondria. Dus ben je niet aan het werk, zorg dan dat de apparaten uit staan en/of niet bij je in de buurt zijn. Ga dus niet naar bed met je mobieltje op je nachtkastje!

 

Ik ben geen gezondheidsfreak maar ik heb wel een aantal handige tips om zo optimaal mogelijk te leven. Hier mijn “hacks’ die ik toepas, want ja ik ben wel een Bio hacker!

 1. Afwisselend warm en koud douchen (10 seconden warm, 20 seconden koud en dat 4 x herhalen)
 2. Dagelijks even aarden, het liefst even in de natuur, voor mij in de tuin.
 3. Luisteren naar Binaural Beats op Spotify
 4. Start de dag met een glas lauw warm water met daarin een uitgeperste citroen
 5. Elke dag minimaal 30 minuten gezond bewegen
 6. Stralingsapparatuur ’s nachts niet in mijn slaapkamer
 7. Gebruik specifieke supplementen zoals Omega Visolie, Vitamine D3, Probiotica
 8. Gebruik specifiek product om mijn energie in de mitochondrieen hoog te houden. (NFR1 pathway)
 9. Gebruik specifiek product om mijn oxidatieve stress (veroudering) laag te houden. (NRF2 pathway)

  Tot slot
  Biohacking is dus geen “eng” woord maar gaat over het nemen van je verantwoordelijkheid over je lichaam en je omgeving. Als je weet hoe je lichaam functioneert, kun je dit optimaliseren. Dit kan met behulp van technologischesnufjes, maar ook door simpele toepassingen uit de natuur.
  In deze tijd kunnen we niet meer als “oermens” leven, daarvoor wordt er te veel van ons verwacht, maar Biohacking geeft alternatieve oplossingen om zo optimaal mogelijk te leven in deze moderne tijd.
  Ik gebruik Biohacking dus als aanvulling op mijn levensstijl. Misschien doe jij ook wel een aantal van deze dingen, zonder dat je het Biohacking noemt!

Doe jij aan Biohacking? Wat vind jij ervan? Laat het weten in de comments. Wil je meer weten over mijn tips en welke producten ik gebruik laat het me dan weten.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Lieke Cornelissen
2 jaar geleden

Bedankt voor jullie reactie op mijn CV. Ik zou graag meer willen weten over het concept Energiek Ondernemen. De website heb ik bekeken en ben benieuwd wat de verwachtingen en de functie eisen zijn. Ik ben telefonisch bereikbaar van ma t/m vr op tel nr 06-23989447. Mvg, Lieke Cornelissen