De Kracht Van Een Mentor

DE KRACHT VAN EEN MENTOR!

Of we het ons nu realiseren of niet, ons leven wordt beïnvloed door de mensen die we ontmoeten. Iedereen laat een vingerafdruk achter bij de ander, waardoor we worden wie we zijn of wie we hopen te worden. Neem eens even de tijd om na te denken over iedereen in je leven die je heeft beïnvloed. Mensen uit je omgeving zoals je grootouders, ouders, leerkrachten, vrienden en partners of collega's. Al deze mensen kunnen ons wijsheid en waarde brengen. Zij leren ons vanuit hun ideeën en waarden en daardoor kunnen ze ons verder brengen met wat wij nodig hebben om professioneel beter te worden.

Dit zijn onze mentoren. Bewust of onbewust vereffenen zij de weg voor ons. En als we ze verstandig kiezen en hard werken om die relaties te cultiveren, kunnen ze een krachtige bron van groei worden voor de rest van ons leven. Toch is het goed om van tijd tot tijd eens te kijken of jouw “mentoren” je je nog steeds verder brengen, of dat een wijziging van mentor misschien verstandig is.
Twee jaar geleden heb ik bewust gekozen voor een coach/mentor om mij als persoon, vernieuwde inzichten en vaardigheden bij te brengen.

Helaas wordt mentorschap in onze samenleving vaak ondergewaardeerd of niet juist geïnterpreteerd. We denken meestal in termen van “naar school gaan en de nodige kennis opdoen”. Een mentor wordt vaak geassocieerd met bijles, niet goed zijn en beter willen worden.
Vaak vergeten mensen dat er nog ”waardevol leren” buiten de boeken om of buiten de formele training om kan worden gedaan. Leiderschapsprincipes kunnen in een boek worden besproken. Maar uiteindelijk gaat het om de praktijk. Voetballen leer je ook niet uit een boek!

Mentorschap brengt dus veel voordelen met zich mee en moet in een breder perspectief worden bekeken. Het biedt nieuwe perspectieven, langdurige relaties, meer vertrouwen en voortdurende groei. Mensen die in hun carrière een mentor vinden, blijven vaak langer aan het werk en zijn meestal ook gelukkiger.

Als je gebruik wilt maken van de kracht van mentorschap in je carrière, opleiding of persoonlijk leven, zijn hier een paar richtlijnen.

DE MENTOREN ZIJN ER IN SOORTEN EN MATEN

Mentorschap kan op vele manieren. Heel formeel als een adviseur/mentor bijvoorbeeld bij het studeren. Of als ondernemer, iemand die je inhuurt. Maar het kan ook informeel, namelijk iemand uit je netwerk die al verder is in zijn/haar loopbaan en waar jij vertrouwen in hebt. Als iemand een oprechte interesse toont in je capaciteiten en succes, is dat genoeg om de basis te vormen voor een sterke mentorrelatie.

FOCUS OP WAT JE WILT BEREIKEN

Vraag je zelf af wat je wilt bereiken. Wil je meer uit je werk halen, van baan veranderen? Ben je op zoek naar een eigen bedrijf of wil je meer uit je bedrijf halen? Een mentor/coach is in alle gevallen een geweldige manier om tot nieuwe inzichten te komen. Geen enkele mentor zal je de antwoorden geven of je een richting opsturen, maar een goede mentor zal dat aandragen waardoor jij tot inzichten komt en tot acties over gaat. Je keuze voor welke mentor hangt grotendeels af van waar je naar toe wilt.

Als je gevoel hebt dat je vastloopt in je carrière of je leven, dan is dat meestal ook zo. Wat je kan helpen is helder krijgen waar JIJ voor staat. Schrijf eens op wat jouw ideeën zijn naar de toekomst toe. Jouw visie over de aankomende 10 jaar. Wat wil je uit je carrière en/of je leven halen? Wil je meer zelfstandigheid? Leiderschap? Meer rust, of juist dynamiek? Begin voor jezelf helder te krijgen welke kwaliteiten voor jouw doelen van belang zijn. Schrijf dan eens op welke mensen jij kunt identificeren met wie je samenwerkt of die je hoopt te bereiken. Mensen die nauw aansluiten bij jouw carrière- of levenspad. Dit maakt je keuze voor een coach/mentor of type mentor eenvoudiger.
Een andere misvatting is om af te wachten tot een mentor of coach zich bij jouw aandient. Elke mentor krijgt energie van iemand die graag vooruit wil en niet iemand die wacht tot zij/hij onder de vleugels wordt genomen. Toon je initiatief en geef aan waar jij behoefte aan hebt.

OBSERVEER, PROBEER EN VRAAG!

Ok, dus je hebt een mentor gevonden. Wat nu? Mentorschap is het beste als het niet gedwongen is. Vaak is je mentor een druk en succesvol persoon, bedenk dus dat de tijd die zij in jou steekt van waarde is. Praktijk gericht is wel de “key” in het verhaal. Bekijk hoe ze een vergadering bestuurt. Bekijk hoe ze praat met klanten, of onderzoekt. Probeer het dan zelf. Loop in haar schoenen (niet letterlijk), spiegel haar stijl. En als dat eenmaal het geval is, vraag dan om constructieve feedback. Ga samen bijvoorbeeld lunchen tijdens deze feedbacksessies. Onthoud, observeer, probeer en vraag.

DENKEN IN TERMEN VAN METHODEN EN STRATEGIEËN

Pas op dat je je niet blindstaart op waar je mentor of coach nu staat. Dat is vaak een lange weg van hard werken geweest. Besteed eens aandacht aan de werkwijze, de methodes en de strategieën van je mentor. Hoe komen zij tot oplossingen van voor jou complexe uitdagingen? Die inzichten kunnen je verder helpen in je carrière als je zonder deze mentor verder gaat. Zo neem je van elke mentor waarden en vaardigheden mee in je rugzak.

PAY IT FORWARD

Als eenmaal op een punt bent gekomen, dat je mentor als een “soort” maatje/buddy/vriend gaat voelen is het tijd om verder te gaan. Vergeet je mentor echter nooit. Jij zult mensen tegenkomen die net als jij verder willen komen in hun carrière en hun leven. Prijs je mentor aan, want het hebben van een mentor is net zo lonend als het zijn van een mentor. In beide gevallen helpt het je in je zelfvertrouwen. En op een dag ben jij de mentor van een ander.

Onderschat nooit de kracht van mentorschap. Een mentor kan je niet alleen helpen om vooruit te komen in je leven, maar kan je ook helpen om het op de juiste manier te doen en je carrière, je leven waardevoller, rijker te maken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.