TIJD VOOR REFLECTIE

TIJD VOOR REFLECTIE
De kerstdagen zijn al weer achter de rug, en zo vlak voor je jaarwisseling heb ik HET toch ieder jaar weer.
Als het jaar op zijn einde loopt; zo’n nostalgisch gevoel over hoe snel de tijd toch gaat.
2018 was bijzonder er is zoveel gebeurd en veranderd.

De laatste weken van het jaar zijn er voor mij ook om de balans op te maken en keuzes te maken voor het nieuwe jaar. Ik merk dat ik daar even bij stil moet staan, want ik slaap dan heel onrustig en mijn hoofd zit vol. Tot ik een moment de tijd neem en even overdenk wat er zoal is gebeurd.
In mijn privéleven en ook zakelijk gezien. Graag deel ik mijn ervaringen met jullie.
Eigenlijk is het een grote schoonmaak. Alleen ruim je nu je hoofd op, zodat je met een frisse blik, opgeruimd gevoel en boordevol energie aan het nieuwe jaar begint.
Ik neem daar ook de tijd voor, een beetje introspectie. Soms gewoon met een bakje thee en soms met goede vrienden en een fles wijn.
Tijd voor reflectie dus, de Top 2000 aan, tradities! Maar ook plannen maken voor het nieuwe jaar. Gewoon even omkijken naar gebeurtenissen, voorvallen, tegenslagen, mijlpalen en dergelijke. Je krijgt zo een beter inzicht in jezelf en de koers die je vaart. Hoe was jouw afgelopen jaar? Wat ging dit jaar lekker? Waar liep het fout? Welke keuzes heb je gemaakt? Welke kansen heb je wel en niet benut? Wat waren je leermomenten? Neem even de tijd om daar bij stil te staan. Het zal je goed doen! Je sluit het oude jaar af en maakt in het nieuwe jaar de weg vrij om te groeien. Onder andere door bewustere keuzes te maken, kansen te creëren en wie weet je dromen te realiseren.

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan om het jaar nog een keer te laten passeren?
Hoe haal ik die momenten van afgelopen jaar terug? Je kunt je geheugen op heel veel manieren opfrissen.
Hier wat mij helpt:

Mijn Foto’s
Ik fotografeer regelmatig wat er allemaal gebeurt. Meestal met mijn telefoon. Ik scrol even door mijn galerij en dat roept allerlei gevoelens en gedachten op.

Bedank boekje: ·
Elke avond schrijf ik in een klein boekje in mijn nachtkastje waar ik die dag dankbaar voor ben geweest, wellicht houd je en soort dagboekje of blog bij. Als ik terug lees wat ik zoal heb geschreven, lees ik hoe ik me voelde, wat mij echt blij heeft gemaakt en wanneer ik me minder voelde. Ook lees ik mijn mijlpalen terug en hoe gek het ook klinkt, sommige was ik al weer vergeten.

Sociaal Media
Verder gebruik ik Sociaal media om mijn jaar nog even terug te zien. Ik gebruik diverse social media kanalen en kan heel goed terug kijken in het jaar. Foto’s zeggen vaak meer dan woorden.
Agenda
Ook blader ik nog even door mijn digitale agenda, wanneer had ik het heel druk, wanneer minder. Wat heb ik zoal gedaan?
Mindmapping
Al mijmerend pak ik er vaak een vel papier bij en houd een brainstormsessie met mezelf. Ik schreef dit jaar groot op NIEUW – START-UP maar ook Balans en ME TIME, daarom heen schrijf ik dan steekwoorden wat mij heeft bezig gehouden zoals Loyaal, Partners en hier en daar komen daar ook  bij.
Vragen die helpen bij je reflectie en je plannen voor 2019:
• Wat was je doel?
• Heb je dat bereikt?
• Waar sta ik ten opzichte van de markt?
• Wat heb je precies gedaan? Hoe heb je het aangepakt?
• Hoe beviel deze aanpak?
• Wat was lastig?
• Wat was makkelijk?
• Ben je klaar voor de uitdagingen van 2019?
• Wat ga je anders doen 2019?
• Wat heb ik gemist in 2018?
• Waar ben ik dankbaar voor uit dit jaar?


Uiteraard zijn er nog veel meer vragen te bedenken en er zullen ook wel vragenlijstjes op het internet staan maar hier mijn versie voor het overdenken van het jaar.

Wat heeft tijd voor reflectie nemen jouw opgeleverd? Hoe was jouw jaar?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.