Momentum creëren, hoe doe je dat?

Momentum creëren, hoe doe je dat?

Eerder deze week kreeg ik de vraag, waar ik toch telkens weer de energie vandaan haal om weer een nieuw project of een nieuwe fase te starten. We lanceren ons nieuwe concept en producten in maart in Spanje.
Dat heeft alles te maken met een momentum creëren. Momentum is het Engelse woord voor impuls. Een impuls of een beweging maakt zoveel energie dat er vaart gemaakt kan worden om een verandering tot stand te laten komen. En als je éénmaal dat momentum hebt gecreëerd dan kom je in een “flow” en kost het je niet zoveel energie meer.
Wist je dat een vliegtuig de meeste brandstof gebruikt bij het opstijgen? Eenmaal in de lucht wordt er veel minder brandstof gebruikt. Het vaart maken en letterlijk los komen van de grond kost de meeste energie.

Of het nu gaat om ondernemerschap, beginnen met hardlopen of gezonder eten, momentum creëren en in de flow komen is de key naar je succes. Maar het opbouwen van momentum gaat niet vanzelf.
Het vraagt een constante, consequente inspanning van jouw kant. Je hoeft niet extreem hard te werken, maar je moet de trein op gang krijgen. En ben je eenmaal goed op stoom, dan is het zaak om je momentum niet weg te laten glippen.
Doe je dat wel, dan ben je je snelheid kwijt en dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Voor mij geldt dat ik eerst visualiseer hoe het eindresultaat eruit ziet. Daar wil ik blij van worden, van gaan stralen! En dan is het de kracht van momentum om het in kleine stappen te verdelen. Daarmee breng ik mijn vliegtuig aan het rollen en het is mijn manier om in de lucht te komen.
Ik ben van het samenwerken en delen van ideeën. Bedenk voor jezelf een vorm van samenwerken, want dat helpt je op weg met de inspiratie en de stimulans van de ander.

Net als bij het samen naar de sportschool gaan en even geen zin hebben, als je hebt afgesproken ga je toch. En na afloop heeft het je weer de stimulans gegeven om door te gaan. Na een tijdje kun je het momentum vasthouden en je verder mee laten nemen in de flow, dan zul je merken dat je heel makkelijk vooruitkomt en je doel realiseert. Je hebt de ander niet meer nodig om naar de sportschool te gaan, het is een gewoonte geworden.
Je bouwt voort op de energie die je eerder hebt geïnvesteerd. Je profiteert van de stappen die je eerder hebt gezet en vergroot hiermee je snelheid. En hoe hoger je snelheid, des te sneller en met minder moeite bereik je jouw doelen. Dat wordt anders als je niet in actie blijft. Dan val je terug en het kost je vervolgens heel veel moeite om weer in de lucht te komen.

Een belangrijk sleutelelement voor momentum is dus elke dag actie ondernemen. Je creëert hierdoor een routine voor jezelf, zodat het een gewoonte wordt. De kracht van een gewoonte is dat je het gewoon doet, zonder er veel over na te denken.
Het tweede sleutelelement is van je grote plan wat je hebt gevisualiseerd kleine stappen maken, kleine acties die je dagelijks kunt doen. Hoe groter we de taak maken, hoe groter de kans op het mislukken ervan. Door het klein te maken, heb je dus geen excuus meer om het niet dagelijks te doen. Want grote taken zijn nogal uitstelgevoelig. Eerder schreef ik iets, wat in beweging is stopt alleen bij weerstand, dus dat moeten we vermijden. Geen actie is geen beweging en dat is ook niet goed voor de flow.
Zie het maar als fietsen, om te fietsen moet je in beweging blijven anders val je om. De eerste keer op de trapper kost misschien wat moeite, maar als je eenmaal rolt gaat het bijna vanzelf. Dat is de kracht van momentum, als je eenmaal in actie bent, dan volgt de volgende actie vanzelf.
Kortom hoe creëer je momentum? Visualiseer je grote plan, doel, droom en maak het daarna klein. Zorg voor beweging en actie elke dag, en daarvoor hoef je het grotere geheel niet altijd te overzien.

Geniet van de flow en ga ervaren wat het je brengt. Het levert je vertrouwen op zodat je een volgende keer weer momentum kunt creëren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

HenkZijlstra
3 jaar geleden

Heel herkenbaar!