“PLEASE STAND BY”

“PLEASE STAND BY” Wat is de invloed van stress op onze hersenprestaties?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je zit in een vergadering of je geeft een presentatie, schrijft een krant voor school, of praat met een vriend(in) en je kunt niet op het woord komen waar je naar op zoek bent. Of je leest een boek en realiseert je plotseling dat je de laatste tien minuten op dezelfde pagina hebt gekeken, maar dat je je niets meer kunt herinneren van wat je hebt gelezen. Dit soort ervaringen overkomen ons allemaal en altijd op de meest ongelegen momenten en vaker dan we zouden willen.
Wat is de oorzaak?
Dat is op best lastig te zeggen. Hoewel men gelooft dat deze zogenaamde "hersenmist" of "hersenmoeheid" het gevolg is van zaken als gebrek aan slaap, slechte voeding, blootstelling aan giftige stoffen in het milieu en verminderde lichamelijke activiteit.
Met andere woorden, stress uit verschillende bronnen lijkt een negatieve invloed te hebben op de algehele hersenprestaties.
Het menselijk brein heeft veel weg van een computer. Niet in de letterlijke zin van het woord natuurlijk. Zoals we weten is het menselijk brein veel complexer dan een computer. Toch biedt de vergelijking een goed kader om de fundamentele innerlijke werking van het verstand te begrijpen.
Bijvoorbeeld, zoals een computer informatie krijgt zo werkt ook het menselijk brein. Het verzamelt informatie via de zintuigen en vertelt het lichaam hoe te reageren op een bepaalde situatie.
Het heeft een korte- en langetermijngeheugen. Capaciteiten om onmiddellijke problemen aan te pakken en het heeft functies die direct door het systeem worden uitgevoerd zoals bijv. ademhaling, niezen en hartslagregeling. In tegenstelling tot computers, leren onze hersens van de dagelijkse ervaringen. Onze hersenen hebben hier wel energie voor die ze krijgen uit koolhydraten, eiwitten en vetten uit onze voeding.
In essentie zijn de hersenen misschien wel het belangrijkste orgaan in het menselijk lichaam. Het stelt ons in staat om te denken en te voelen, controleert en coördineert acties en reacties, en stelt ons in staat om herinneringen en gevoelens te hebben. De hersenen zijn belast met zoveel belangrijke taken, dat ze optimale omstandigheden nodig hebben om efficiënt te kunnen werken. Vandaar dat we negatieve invloed op de hersenen zouden moeten beperken.
STRESS & HERSENPRESTATIES
Stress is één van de factoren die de normale hersenfuncties kan onderbreken. Maar waarom?
Stress, van zowel interne als externe factoren, verstoort de interne omgeving van het lichaam. Het lichaam gaat deze verstoring corrigeren en daarmee wordt een aanslag gepleegd op de normale hersenfuncties.
Hoge stressbelastingen zorgt ook voor stress belasting in de cellen (vaak oxidatieve stress genoemd) en dit kan leiden tot defecte cellen. Hoewel enige stress nodig is voor normaal functioneren, kan te veel stress een slechte zaak zijn. Wanneer cellen overmatig gestrest zijn, kunnen ze niet normaal functioneren. En na verloop van tijd leidt een defecte cel tot een verstoring van het hele lichaamssysteem, wat een invloed heeft op uw vermogen om optimaal te functioneren.
Met deze informatie in het achterhoofd wordt het duidelijk dat de stress die we in het dagelijks leven ervaren (bijv. vervuiling, slechte voeding, slaaptekort, etc.) uiteindelijk de normale werking van onze hersencellen kan verstoren. Uiteindelijk kan dit zich voordoen als verstrooidheid, hersenmist, verminderde stemming en/of een gebrek aan focus.
Dus wat kun je doen om je hersenprestaties te optimaliseren?
HOUD OXIDATIEVE STRESS TOT EEN MINIMUM BEPERKT!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.