Relaties maken gelukkig

Blog - Relaties - Gelukkig

De Dalai Lama zei het beter dan we ooit zelf zouden kunnen: "Het doel van ons leven is om gelukkig te zijn". Het is een eenvoudige verklaring, maar ook een diepgaande. Uiteindelijk willen we allemaal gewoon gelukkig zijn. Makkelijk, toch? En de meesten - zo niet wij allemaal - zijn er actief naar op zoek.

Maar het is niet het streven naar geluk dat ongrijpbaar is. Het is het vinden van het geluk. Veel mensen zijn op zoek naar geluk, bijvoorbeeld, in hun werk. Voor anderen is het de moeite waard om hun schulden af te betalen. Voor weer anderen is het de aanschaf van een nieuw huis, of die nieuwe auto.

En dit is waar het misgaat. Alsof ze water proberen te putten uit een lege put, zijn ze op zoek naar geluk waar dat niet bestaat. Het is een vruchteloze reis die ironisch genoeg uiteindelijk leidt tot het omgekeerde namelijk, ongelukkigheid.

Dus wat maakt ons gelukkig? Er is geen gemakkelijk antwoord en het verschilt van persoon tot persoon. Maar een recente studie zou een licht kunnen werpen op de onderliggende motief van geluk op lange termijn: relaties.

De studie, uitgevoerd door Harvard, volgde 78 jaar lang het leven van 724 mannen. Een van de langste studies van het volwassenenleven ooit gedaan. De onderzoekers onderzochten de groep om de twee jaar over hun fysieke en mentale gezondheid, hun beroepsleven, hun vriendschappen, hun huwelijken of liefdesrelaties. En onderwierpen hen ook aan periodieke persoonlijke interviews, medische onderzoeken, bloedtesten en hersenscans.

Dit is wat ze vonden:

SOCIALE CONNECTIES ZIJN ECHT GOED VOOR ONS. EENZAAMHEID IS DODELIJK.
Op dit moment ervaren we een eenzaamheidsepidemie op een grote schaal. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat sociale media een steeds prominentere rol blijven spelen in ons leven. We raken dan ook meer geïsoleerd en eenzaam. Bijkomend onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van Facebook, Snapchat, Instagram en andere soortgelijke Social Media-apps die ons ironisch genoeg met anderen zouden moeten verbinden, eigenlijk het omgekeerde doen. Een beetje Social Media is goed, maar er uren per dag aan besteden zal de eenzaamheid alleen maar vergroten.

VERBINDINGEN ZIJN BELANGRIJK.
Mensen die meer sociaal verbonden zijn met hun familie, vrienden en gemeenschap zijn over het algemeen veel gelukkiger en gezonder. Ze leven ook langer dan mensen die minder verbonden zijn. Voor degenen die geen sterke sociale banden hebben, begint de gezondheid eerder op middelbare leeftijd af te nemen en ook het functioneren van de hersenen neemt af. En helaas, één op de vijf mensen beweert eenzaam te zijn.

HET IS NIET ALLEEN DE HOEVEELHEID. HET IS OOK KWALITEIT.
Het leven met conflicten kan slechter voor de gezondheid zijn dan helemaal geen connecties hebben met elkaar. Huwelijken met veel conflicten, bijvoorbeeld, zonder veel genegenheid, blijken zeer slecht te zijn voor onze gezondheid, misschien wel erger dan een scheiding. En leven vol met goede, warme relaties is beschermend. De studie vond dit de belangrijkste bepalende factor onder gezonde mannen op de leeftijd van 50 jaar. Het niet hun cholesterolgehalte wat het belangrijkste was - het was hoe tevreden ze waren in hun relaties.

STOF TOT NADENKEN.
Het blijkt dat goede relaties niet alleen goed zijn voor onze gezondheid en geest, maar dat ze ook een zeer positieve invloed hebben op onze hersenen. Mensen die het gevoel hebben dat ze op anderen kunnen rekenen in tijden van nood hebben bijvoorbeeld de gewoonte om betere herinneringen te hebben die langer meegaan. Het omgekeerde geldt voor mensen die minder sociale connecties hebben.

Van hersengezondheid tot een langer leven, er zijn veel voordelen verbonden aan het opbouwen van langdurige relaties en meer verbindingen met de mensen om ons heen en de gemeenschappen waarin we wonen. Maar misschien wel het belangrijkste voordeel dat we ooit zullen halen uit de inspanning is het geluk. Het uiteindelijke doel en de beloning in het leven.

Om meer te weten te komen over relaties en de enorme rol die ze spelen, raden we Robert Waldinger's Ted Talk aan: Wat maakt een goed leven? Lessen uit de langste studie over geluk. Het is fascinerend.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.