Uit je Comfort zone, Spannend maar niet verlammend!

Blog - Comfort - Zone

Denk eens buiten je comfort-zone hoorde ik van de week iemand zeggen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dacht ik toen. Sowieso is denken buiten je comfortzone niet wat je de verandering gaat brengen daar is “DOEN” voor nodig.

Als je op dit moment niet gelukkig bent met bijvoorbeeld je werk, dan zul je snakken naar een verandering van je situatie. Je voelt dat je iets wilt veranderen, misschien wel dat je iets moét veranderen want het geeft je te weinig voldoening, het kost je juist energie.

Je kijkt wel uit naar een andere baan en je praat/klaagt er ook wel over met vrienden. Je denkt best buiten je comfort zone maar daar krijg je nog geen andere baan door, nee je zult echt stappen moeten zetten.
Grote kans dat je je ook niet happy voelt bij het idee dat je stappen moet zetten, iets moet doen. Je bent ontevreden over je baan en voelt je onrustig over het feit dat je blijft zitten in je huidige situatie. De gedachte aan de verandering geeft ook zeker geen rust. En dat is echt niet raar. Je baan is misschien niet meer wat je gelukkig maakt maar het betaalt wel de rekeningen. Zekerheid. En ik hoor je denken dat ook die zekerheid, als je geen actie onderneemt, je nog steeds ongelukkig maakt.
Het loslaten van die zekerheden en een verandering aangaan vraagt om het oprekken van je comfort zone. Het is immers een stukje van je leven wat je wijzigt en niet alles hoeft te veranderen.

Zou je volledig buiten die comfort zone stappen, om compleet nieuwe dingen te doen, bijvoorbeeld in een nieuwe omgeving gaan wonen, waar je bijvoorbeeld ook een andere taal moet gaan leren. Een nieuwe baan met nieuwe vaardigheden en nieuwe vrienden, dan maak je het jezelf niet heel gemakkelijk. Er is dan geen enkel vertrouwd element meer waarop je terug kunt vallen. Je hebt dan wel een rotsvast vertrouwen nodig om deze verandering tot een succes te maken. Natuurlijk kan het maar waarom niet de comfort zone een klein beetje oprekken en in kleine stappen je veranderingen doorvoeren.

Spannend maar niet verlammend!
Zo zou ik het willen noemen, balanceren rondom jouw comfort zone en net daarbuiten. Het is  

spannend om dingen te doen die nieuw zijn, maar voor deze nieuwe dingen gebruik je toch deels vertrouwde talenten en vaardigheden.
Probeer die balans maar eens op te zoeken. Dan rek je geleidelijk je comfort zone steeds verder op, zodat je groeit. Het voordeel is dat je niet het gevoel hebt dat je jezelf in het diepe gooit en vervolgens spartelend probeert je houvast terug te vinden.

Wanneer je je comfort zone oprekt en dus nieuwe dingen gaat proberen, betekent het dat je even je evenwicht zult verliezen, uit balans raakt. Van dit evenwichtsverlies kun je onzeker worden. Je vraagt je af: ‘Kan ik het wel? Is dit wel de juiste weg? Ga ik het er goed vanaf brengen? Waar gaat dit op uit komen?’

Van je reis naar het nog onbekende ga je zeker leren en dat alleen al is persoonlijke groei.

Om jouw comfort zone uit te breiden en dus te groeien hier nog een paar handvatten:

Visualiseer je einddoel, waar wil je heen? Richt je op dat doel en blijf voor jezelf benoemen waarom je graag dat doel wilt bereiken en houd die drijfveren voor ogen.

Accepteer dat verandering betekent dat je even je evenwicht verliest, maar vertrouw erop dat je een nieuw evenwicht zult vinden in je nieuwe situatie.


Bewustwording en inzicht zijn superbelangrijk. Hoe beter jij kunt benoemen wat er moet veranderen en waar het dan wél naartoe moet maakt je sterker. Als je heel helder weet wat je wilt veranderen, kun je je beter focussen op die verandering.


Vraag jezelf af: wat kost het je als je de oude situatie in stand houdt?
Wat zou je kunnen bereiken als je je niet gevangen laat houden in deze situatie?
Wie kun jij worden als je je oude situatie los durft te laten?

Stel je kwetsbaar op, iedereen die wel eens buiten zijn comfort zone heeft gekeken snapt dat je af en toe twijfelt en zal je aanmoedigen om vol te houden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.