Thuiswerken

Blog - Thuiswerken

Er is een groep mensen voor wie dat, ook nu, echt niet mogelijk voor is. Denk aan monteurs, dokters, apothekers en supermarktpersoneel. En wat dacht je van de pakketdiensten die draaien ook overuren.
Maar ben je bijvoorbeeld webdesigner, boekhouder, afslankconsulent of business coach of had je al een onlinebaan, dan kun je over het algemeen prima thuiswerken.

Een laptop en een gezonde dosis discipline en het lijkt voor elkaar. En het heeft ook voordelen een dagje thuiswerken.
Meer concentratie want je wordt niet afgeleid, geen files en je kunt je eigen tijd indelen.


Een dagje thuiswerken is heerlijk, maar nu weken achter elkaar, dat betekend een andere focus, want nu lonkt op een mooie dag ook de tuin of het balkon. En dat ene huishoudelijke klusje waar je maar niet aan toe komt kan nù toch wel even.
Dus ritme, focus en een plan is belangrijk, google even en je vindt de beste tips.
Kleed je aan, maak een to do list, neem voldoende pauzes maar ga wel weer op tijd aan de slag.
En zo hebben de meeste thuiswerkers wel een ritme gevonden.

 

Dan blijven er nog een paar dingen over. Normaal als je thuiswerkt is je gezin ook naar het werk of naar school, hoe ga je daar mee om. En normaal heb je op de dag na je thuis werkdag weer contact met je mede ondernemers of collega’s.

Daarover hier meer;

 1. Maak een plan met je gezin. Wanneer heb je pauze, hoelang duurt de pauze en wat ga je daarin doen. 
  Je kunt een soort “bingo” schema op de koelkast plakken. Nu iedereen thuis is kunnen de huishoudelijke werkzaamheden ook samengedaan worden. Dan blijft er ook meer tijd samen over.

 2. Plan dagelijks een video-moment.
  Dat kan natuurlijk met vriendjes en vriendinnetjes maar ook met andere familieleden. Tantes en ooms die je anders niet zo vaak spreekt. Bijna iedereen is thuis immers.

 3.  Plan dagelijks een video-overleg
  Laat dat wat je dagelijks met je team bespreekt gewoon doorgaan maar dan nu via videobellen. Doe het niet telefonisch maar spreek echt even met elkaar af. En daar zijn natuurlijk genoeg mogelijkheden voor. Overleggen via video is persoonlijker dan telefonisch, (je kunt het samen met hele team doen) en je hebt het gevoel dat je collega’s dichtbij zijn.  

 4. Maak duidelijke afspraken
  Laat je gezinsleden weten wanneer je aan het werk bent, maar andersom laat ook je collega’s en partners weten wanneer je bereikbaar bent en wanneer niet. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en dat voorkomt geïrriteerde belletjes of mailtjes waarom je je telefoon niet opnam of je mail niet beantwoordde. Zo houd je het gezellig met elkaar! 

 5. Maak een Whats app groep.
  Mocht je die nog niet hebben, maak met je directe collega’s een Whats app groep aan. Een virtuele teammeeting inplannen is belangrijk, maar nu je thuis werkt mis je ook de korte praatjes bij het koffieapparaat, en die zijn ook belangrijk! Hiervoor kun je prima een Whats app groep aanmaken, waarin je afspreekt met elkaar dat deze groep juist voor gezellig kletsen bedoeld is. Maar maak wel duidelijke afspraken over wanneer er dan gekletst wordt. Op het werk sta je ook niet de hele dag te kletsen, toch? Er moet natuurlijk wel gewerkt worden!

 6. Maak ook zo een groep aan voor de familie of vrienden.
  Nu je minder fysiek contact hebt is het leuk om af en toe op deze manier contact te hebben.

 7. Organiseer virtuele borrels.
  Super jammer dat de wekelijkse vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) niet doorgaat, maar er zijn gelukkig genoeg andere manieren om gezellig samen te komen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een online vrijmibo, gewoon via Skype of Whats app videobellen! Want als je virtuele teammeetings kan inplannen, kan dat natuurlijk ook voor de borrel. Schenk een lekker drankje in, en vrijmibo’en maar!

 8. Geef elkaar de ruimte.
  Een crisis is niet niks, en iedereen gaat er anders mee om. De één vindt het misschien prettig om harder te werken dan ooit en over te werken, de ander klapt het liefst gewoon iedere dag om 17.00 uur de laptop dicht. Respecteer hoe iedereen met de situatie omgaat en probeer flexibel met elkaar mee te denken. Je hebt elkaar juist nu hard nodig. En als straks de crisis is gaan liggen werk je weer fysiek met elkaar en zul je zien dat de band nog beter is dan ervoor. Er komt een leven voor en na deze crisis.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.