Van welvaart naar welzijn?

Blog - Welvaart - Welzijn

Onder het credo ‘gezondheid boven alles’ is er de afgelopen tijd veel veranderd en worden er economisch verstrekkende maatregelen genomen die op ons allemaal een enorme impact hebben. Gaat onze mindset definitief van welvaart naar welzijn veranderen?

In de eerste crisisweken waren we het wel met elkaar eens over de aanpak ’gezondheid gaat boven alles’! Nu begint er een toenemende tegenbeweging op gang te komen (als gevolg van) alle maatregelen, faillissementen, kinderen met leerachterstand, mensen met psychische problemen en ga zo maar door.

Ja, na twee maanden weten we inmiddels dat we alle zeilen zullen moeten bijzetten en dat we alleen SAMEN alle problemen het hoofd kunnen bieden

Het alsmaar vergroten van onze welvaart gaat (helaas) vaak gepaard met negatieve effecten op welzijn van mens en natuur.
De afgelopen twee maanden, tijdens de corona crisis, leerden wij dat we deze balans kunnen verbeteren. Een harde leerschool voor vele.

Onnodig veel in de file staan en het milieu vervuilen blijkt opeens met alle technische hulpmiddelen van het digitaal thuiswerken best wat minder te kunnen.
Minder vaak naar de winkel en je boodschappen gestructureerd doen.
Even goed nadenken of dat wat je denkt dat moet gebeuren ook echt noodzakelijk is. Als iedereen thuis is gelden er opeens andere regels.
En nu we niet allemaal overal heen vliegen, genieten we van de vogels gewoon rondom huis.

Hoe het er allemaal uitgaat zien na deze periode weten we geen van alle. Wat we wel zeker weten, is dat corona ons een reflectiemoment heeft gegeven waarbij we even met onze neus op de feiten zijn gedrukt.
Hoe mooi is ‘t als straks welvaart en welzijn, maar ook welbevinden weer meer hand in hand gaan! Dat er op de één of andere manier weer meer balans komt en dat we, hoewel dit voor sommige nu nog lastig is, kunnen ervaren dat er toch iets positiefs uit deze rare tijd is gekomen.
Kortom hoe is het met jouw mindset, veerkracht in deze tijd?
Wat wij vooral ervaren is dat genieten van de kleine dingen nu zo belangrijk is.
Dat er dingen wel gebeuren, die anders niet gedaan werden. Dat prioriteiten opeens ook flexibel kunnen zijn. Dat wat ECHT niet kon, wel kan.
Maar oh, wat worden we allemaal blij als we elkaar gewoon weer een knuffel mogen geven, want hoewel we het ons misschien niet zo realiseerden, door ons geren en gevlieg, is dat ook iets wat duidelijk is geworden. Wij zijn niet gemaakt om op 1,5 meter afstand van elkaar te leven.
Als dat straks toch weer kan, gewoon lekker bij elkaar zijn, laat dan een stukje welvaart maar varen. Zo komt welzijn, welbevinden in de juiste volgorde in balans met welvaart.
Wees lief voor elkaar, oordeel niet te snel, en blijf gezond!«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.